Yunus Emre (1240 - 1321), Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü olan mutasavvıf bir halk şairidir. Büyük bir Türk düşünürüdür. Sevgi Elçisi. Öyle bir sevgidir ki Yunus Emre’deki, değil insanı, canlı cansız tüm varlıkları kuşatmaya yeter. Bir bakarsınız Allah aşkını anlatır dizelerinde, bir bakarsınız insan aşkını. Yazdıklarıyla her dinden ve milletten insanın kalbine ustalıkla dokunur. Evrenseldir onun yazdıkları, tıpkı sevgi gibi.
Konuşsam dilim yanar, sussam kalbim... Önce duruyorum, sonra susuyorum... İçimden çıkan lafların etrafı yangın yerine çevireceğini düşününce, kilit vuruyorum dilime... Sonra "YAN!" diyorum içime!... Sadece sen YAN! Ve "DaYAN!" diyorum gönlüme!... Herkes mutlu olsun! Sen DAYAN!.. Mevlana
Nietzsche’nin felsefe öğretisi, kendi çağına tümden bir karşı çıkış olarak görülmektedir. Kendisinin bütün derdi, insanı akılcılığın kıskacından kurtarıp kendisi üzerinden düşünmesini sağlamaktır. Ona göre Tanrı ölmüştür ve insanlar Dünya’da yapayalnız kalmışlardır. Bu yüzden insanlar Tanrı’dan bekledikleri umut ve istekleri bir kenara bırakıp kendilerini Dünya’ya adamalılar. Böylelikle düşünce ile yaşam arasında bağ kurulması daha kolay olur.